Cum alegem un laptop

Există mai multe categorii de laptop, fiecare cu propriile specificații.

Înainte de a cumpăra un laptop, e bine să vă gândiți ce doriți să faceți cu el și în funcție de asta să alegeți specificațiile.

Dacă acel laptop va fi folosit mai mult în regim static (acasă sau la birou), e bine să alegeți un laptop de dimensiuni mai mari, cu un ecran generos care va permite o vizibilitate bună.

În schimb, dacă e un laptop pe care trebuie să îl cărați în deplasări, e bine să alegeți unul mai mic și mai ușor.i

Dacă veți folosi acel laptop doar pentru aplicații gen office și navigare pe internet, nu aveți nevoie de o mare putere de calcul și puteți opta pentru un laptop entry level (4 GB RAM, 500GB HDD și un procesor cu 2 nuclee ar trebui să fie suficient).

Pentru multimedia ar fi bine să aibă și o placă grafică dedicată.

Pentru prelucrări audio-video, randare 3D și alte operații consumatoare de resurse aveți nevoie obligatoriu de un procesor cu minim 4 nuclee, minim 8 GB RAM, minim 1TB HDD (sau și mai bine SSD).

De asemenea, mediile de programare sunt de obicei mari consumatoare de resurse, deci dacă vreți să faceți programare veți avea nevoie de o configurație puternică.

Pentru gaming ocazional puteți folosi și laptopul din dotare, dar pentru gamerii „înrăiți”, eu aș recomanda o altă soluție: consolele dedicate de gaming, care sunt optimizate pentru așa ceva și vă oferă o experiență mai plăcută decât un laptop.

Nu în ultimul rând e bine să aveți în vedere  conectivitatea laptopului.

Pentru conectare la internet e bine să aibă un port de rețea și conectivitate Wi-Fi (majoritatea laptopurilor moderne au, dar e bine să verificați).

Pentru conectivitate cu alte device-uri (imprimante, stick-uri și alte device-uri) aveți nevoie de câteva porturi USB. Experiența mi-a arătat că într-un birou normal sunt necesare minim 3 și preferabil USB 3.0.

La laptopul de birou este utilă și o unitate optică. La cele pentru deplasări e mai puțin important acest aspect.

Dacă obișnuiți să descărcați poze sau filme de pe cameră pe laptop, e util și un cititor de carduri SD.

Acestea ar fi câteva sfaturi generale.

Vom reveni cu mai multe detalii atunci când vom prezenta modele concrete de laptop.

 

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.