Alegerea unui aparat foto

Una din primele întrebări care mi se pune când vine vorba de fotografie este: „Ce aparat să aleg?”

 Răspunsul este că depinde ce fel de fotograf ești.

 Voi prezenta mai jos principalele categorii de aparate și în funcție de necesitățile dumneavoastră alegeți ce vi se potrivește.

1. Camera de pe telefon

 Unul din principiile fotografiei este că cel mai bun aparat este cel pe care îl ai la tine când e ceva interesant de fotografiat.

 Din acest punct de vedere, camera foto de pe mobil vă poate ajuta dacă nu aveți ceva mai bun în acel moment.

 Dar pozele realizate cu telefoane au o calitate slabă, deci nu recomand folosirea lor decât în situații excepționale.

2. Aparate compacte

 Sunt semnificativ mai bune decât camerele de pe telefon și în același timp sunt mici și încap într-un buzunar sau o poșetă.Pot fi o soluție pentru fotografii amatori care fac poze ocazional, dar au performanțe scăzute în lumină slabă și setări limitate.

 Mai nou, au apărut și compacte cu senzor mare, care combină ușurința în utilizare specifică compactelor cu performanțele DSLR-urilor, dar încă sunt destul de scumpe și nu își permite oricine așa ceva.

 Aș mai menționa o subcategorie: compactele subacvatice. Sunt cele mai rezistente aparate disponibile pe piață. Dacă trebuie să faceți poze în apă sau în medii extreme acestea sunt aparatele de care aveți nevoie.

3. Aparate bridge

 Așa cum le spune și numele, ele au fost gândite ca o categorie intermediară între compacte și DSLR.

 De regulă au senzori asemănători cu cei de pe compacte, dar au obiective cu zoom larg și mai luminoase decât cele de pe compacte.

 De asemenea au mai multe setări disponibile decât compactele.

 Avantajul este că puteți avea la dispoziție o gamă largă de distanțe focale într-un singur aparat (inclusiv valori care nu pot fi atinse cu obiectivele de DSLR).

 Dezavantajul este că în lumină slabă au zgomot semnificativ (mai mic decât la compacte, dar mai mare decât la DSLR). În cazul imaginilor statice aveți posibilitatea să măriți timpul de expunere și să obțineți fotografii decente chiar și noaptea, dar la subiecte în mișcare nu mai ține figura.

 Așadar, în funcție de ce aveți de fotografiat, bridge-ul poate fi o soluție sau nu.

4. DSLR

 Acestea sunt aparatele folosite de majoritatea fotografilor profesioniști.

 Au senzori de dimensiuni mai mari (APS-C sau Full Frame) și de aici rezultă imagini clare chiar și în lumină slabă.

 Au multe setări disponibile.

 Au posibilitatea de a monta pe ele o gamă largă de obiective și accesorii. Astfel, deși fiecare obiectiv individual nu are o plajă prea mare de zoom, prin schimbarea obiectivelor se pot obține valori diferite ale distanței focale de la wide la tele.

 La capitolul dezavantaje aș aminti faptul că sunt aparate mari și grele precum și faptul că sunt extrem de sensibile la apă, șocuri și praf.

5. Aparate Mirrorless

 O categorie mai recentă o reprezintă aparatele mirrorless, care tind să înlocuiască aparatele DSLR.

 Aceste aparate au obiective interschimbabile ca și DSLR-urile, dar așa cum le spune și numele, producătorii au eliminat sistemul de vizare prin oglinzi și astfel au obținut aparate mai mici și mai ușoare.

 În funcție de dimensiunile senzorilor, avem mai multe categorii:

– cele cu sezori mici (cum ar fi gama Nikon 1) nu le recomand nici dușmanilor. Decât așa ceva, mai bine vă luați o compactă.

– cele cu senzori Micro 4/3 deja oferă imagini decente.

– cele cu sezori APS-C oferă o calitate bună, comparabilă cu DSLR-urile cu sezori identici

– cele cu senzori Full Frame oferă imagini comparabile cu DSLR-urile Full Frame

 Avantajul față de DSLR este fatul că Mirrorless-urile sunt mai mici și mai ușoare.

 Dezavantajul este că au o gamă mai redusă de obiective și accesorii disponibile.

 Avantajul față de compacte este senzorul mai mare (unde e cazul), obiectivele interschimbabile și setări mai complexe disponibile.

 Dezavantajul este că sunt mai sensibile la apă și praf.

6. Camere video

 Acum și aparatele foto filmează și camerele video fac poze, dar aparatele foto sunt optimizate pentru fotografii iar camerele video sunt optimizate pentru filmări.

 Ocazional puteți să faceți filmări cu aparatul foto și poze cu camera video, dar de regulă e mai bine să folosiți aparate foto pentru poze și camere video pentru filmări.

 Acum aveți o primă imagine despre categoriile de aparate foto disponibile și vă puteți orienta în funcție de nevoile și bugetul dumneavoastră.

 Voi mai reveni asupra subiectului și voi prezenta mai multe detalii despre aparate din fiecare categorie.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.